The seasonal fluctuations of population in Apollo Bay is the basis for exploration in this project. The first foray was through a haiku, which established a rhythm and attitude towards place.
“In summer it swells
winter leaves it almost bare
always it is loved”
The design will reflect these seasonal changes by responding to its own fluctuations in population, ranging from the two homeowners all the way up to the whole family of their five children plus partners. The ambition for the layout is to be dynamic and adaptable to many different scenarios, but remaining comfortable and spacious, no matter how many people are home.

External perspective

This perspective shows a comprehensive view of the eastern facades of the house and how the buildings sit within the sloped landscape of the site.
Play

House In Flux - video presentation

A short video explaining the story behind the design

Plans

On the ground floor of the house is the garage, which steps down into the main living, dining, and kitchen, and down again to the master bedroom.
The first floor houses a studio apartment above the garage, and three guest rooms and living area above the main house.
This separation allows the ground floor to function as a one bedroom dwelling with the guest bedrooms located up and away and ready to be used when needed.

Interior perspective

The internal perspective highlights the relationship between the living area and the external deck, with the engawa style roof line drawing the inside out and vice-versa.

North and south elevations

These two elevations are the shortest facades on the building, with the north facing the street and south facing the views. They show the materiality across the house and small interactions between people and the built form.

East and west elevations

These two elevations are the longest facades on the building. They show the materiality across the house and small interactions between people and the built form.
Back to top